ESPORTS.MK

Овие се најиграните шампиони во LoL

Овие се најиграните шампиони во LoL
март 17
17:23 2021

Дали сте подготвени да станете професионални играчи?

Само пред неколку недели, зборувавме за моменталните врвни мета-шампиони во LoL што треба да ги користите ако сакате да се искачите на врвот.

Денес, ќе се фокусираме на сите најдобри избори од различни региони во LoL. Ова е заради многу различните стилови на игра, стратегии и менталитети низ регионите. Она што е одлично е што за време на поголеми турнири како MSI е местото каде што можете да ги видите овие контрастни стилови на игра како се натпреваруваат едни против други.

Со секој регион фокусиран на своите стилови и стратегии, станува доста интересно кога се нурне подлабоко. Што е тоа што го прави одреден Шампион врвен избор, но во другите региони, тоа не е ни достојно за споменување? Ние ќе го разгледаме сето тоа и повеќе кога станува збор за врвните избори за шампиони и нивно банирање.

SEA & East Asia

Во регионот на SEA и Источна Азија, ќе ја покриеме тековната пролетна сезона PCS 2021, во која учествуваат 10 од најдобрите тимови од целата област. Со веќе одиграни 14/15 натпревари, тимови од Југоисточна и Источна Азија избраа вкупно 47 Шампиони, а Kai’Sa беше избрана 10 пати, најмногу од сите шампиони.

ChampionGames PlayedWinsLossWinrate
Kai'Sa104640%
Gnar94544%
Thresh75271%
Olaf73443%
Udyr71614%

Табелата погоре ги прикажува петте најдобри избори од сезоната PCS 2021. Сепак, единствениот пик е Thresh, кој е избран вкупно седум пати, ама со 71% стапка на победа. Додека Daughter of the Void е сè уште најбираниот шампион во играта, тоа само покажува дека таа не е тотална компатибилна во сите стилови на игра и стратегии.

South Korea

Со години наназад, Јужна Кореја е позната како земја каде LoL го надминува Starcraft II. Во моментов, во тековната пролетна сезона LCK 2021, се појавуваат 10 од најдобрите јужнокорејски тимови кои исто така одиграле од 14 до 15 натпревари досега. Слично како регионот SEA, Јужна Кореја исто така има приоритет на Kai’Sa многу со 116 одиграни натпревари.

ChampionGames PlayedWinsLossWinrate
Kai'Sa116585850%
Orianna66343252%
Syndra63352856%
Alistar61303149%
Gnar50273345%

Како што можете да видите, Daughter of the Void е најпопуларниот избор меѓу азиските тимови. Gnar, исто така, влезе во првите пет повторно со малку подобра стапка на победа во споредба со SEA. Orianna и Syndra исто така ја покажуваат својата моќ на рифтот, командувајќи со над 50% победа.

Vietnam

Иако е дел од Југоисточна Азија, Виетнам има своја серија турнири позната како VCS. Сезоната VCS Spring 2021 е во тек, во која учествуваат вкупно осум екипи, што вклучува  и организации како меѓународна организација за еспорт, Team Secret. Kai’Sa уште еднаш доминира на топ листите, каде е најбираниот шампион избран во вкупно 34 натпревари и со одличен процент на победа.

ChampionGames PlayedWinsLoss Winrate
Kai’Sa34211362%
Gnar23121152%
Renekton2213959%
Galio22121055%
Lillia2011955%

ChinaОсвен што Kai’Sa е најбираниот шампион, Gnar се најде уште еднаш на списокот. Renekton, Galio и Lillia исто така имаат одлични стапки на победа кои се движат над 50%. Ова ги прави одржливи избори и за во иднина. Сепак, тоа зависи и од вашиот стил на игра.

Со оглед на кинеското население во самата земја, како и нејзината моќ во индустријата за еспорт, Кина стана моќна сила во текот на изминатата деценија или слично.Вкупно има 18 екипи кои учествуваат во Пролетната сезона на LPL 2021 година, но нејзините најдобри статистички податоци за избор и успех на LoL шампиони сè многу слични на оние на остатокот од Азија.
ChampionGames PlayedWinsLossWinrate
Kai’Sa34211362%
Gnar23121152%
Renekton2213959%
Galio22121055%
Lillia2011955%

Кинескиот стил на игра е малку сличен на тој од Јужна Кореја, со три исти шампиони од пет. Секако, Kai’Sa е на врвот уште еднаш, со вкупно 137 пати избирање со 59% стапка на победа. Gnar и Оrianna исто така имаат одлични стапки на победи, покажувајќи ја нивната способност да можат да ги добиваат натпреварите со релативна леснотија.

Europe

На ред е пролетниот сплит на LEC 2021 година. И повторно Kai’Sa е уште еднаш најбираниот шампион, со вкупен избор од 52.

ChampionGames PlayedWinsLossWinrate
Kai'Sa52242846%
Alistar40182245%
Rell39251464%
Lillia37181949%
Orianna31171455%

Alistar, Lillia, и Orianna се само некои од шампионите што веќе беа споменати во претходните табели на Јужна Кореја и Виетнам. Со тоа, малку е изненадувачки да се види дека стиловите на игра во EU се малку слични на оние во Азија. Секако, Kai’Sa уште е најдобар избор во сите поголеми региони и сè уште не разочара.North America

Целиот NA регион моментално е пред своите екрани, благодарение на сеуште активната LCS Spring 2021. Сега, во својата пресметка во mid-season showdown, ги разгледуваме најдобрите пет избори што треба да се појават од NA и сега, Kai’Sa владее како најбиран шампион, избрана во вкупно 56 натпревари.

ChampionGames PlayedWinsLossWinrate
Kai'Sa56322457%
Rell41202149%
Azir38221658%
Alistar38182047%
Hecarim34171750%

Rell се појавува уште еднаш во NA, како и во EU, што покажува колку многу ја ценат железната девојка. Alistar е исто така на списокот, што значи дека Минотаурот е одржлив во многу региони. Секако, нема веќе што да се каже за Kai’Sa што веќе не е кажано.

 

© ESPORTS.MK. Сите права се задржани.

Содржината на оваа објава не смее да се копира, печати, менува или објавува без претходно одобрение од редакцијата на ESPORTS.MK.

Поврзани објави

Следете не

НАЈПОПУЛАРНИ ОБЈАВИ