ESPORTS.MK

Новата македонска е-спорт асоцијација против корона вирусот со нивниот прв он-лајн турнир

Новата македонска е-спорт асоцијација против корона вирусот со нивниот прв он-лајн турнир
април 23
15:34 2020

Во време кога глобалната пандемија наметнува различен начин на секојдневно живеење во кое социјалната дистанца и престојувањето дома се од исклучителна важност, видео игрите и еспортот кои и онака се веќе во голем подем, претставуваат едни од главните начини на социјализација и извор на забава.

Оваа реалност ја препозна и Светската здравствена организација која на почетокот на годината во соработка со реномирани еспорт и гејминг имиња започна кампања за социјализација преку видео игрите. Со поддршка на СЗО се приклучува и Македонската еспорт асоцијација преку своите он-лајн турнири во познатите видео игри League of Legends и Counter Strike: Global Offensive.

Македонската еспорт асоцијација примарно беше создадена од ентузијасти за видео игри кои веруваат во социјалната моќ на видео игрите и можноста истите да ги зближат луѓето. Логично следство ни претставуваше да овозможиме натпреварувања во најпознатите видео игри преку кои можеме да помогнеме во олеснување на оваа уникатна ситуација. Гејминг сцената воопшто е исклучително позитивно изненадена од иницијативата на Светската Здравствена Организација, покрај фактот дека се користат видео игрите како помогатели во ова време, оваа кампања дополнително додава кон борбата против негативната стигма која е создадена за видео игрите. Гејмингот и интернетот имаат потенцијал да зближат луѓе со слични размислувања, а веќе години наназад сѐ повеќе се зголемува оваа заедница од луѓе кои имаат иста пасија. Показател за ова е ѝ дека квотата за тимови кои можат да се регистрираат за овој турнир се пополни само по неколку часа од објавувањето на истиот, што ни дава мотивација вакви организирани натпреварувања да создаваме се почесто, а притоа да помогнеме во олеснувањето на секојдневието на играчите.

изјави Константин Пејоски, Претседател на Македонската еспорт асоцијација.

Гореспоменатите он-лајн турнири ќе се одвиваат од 24.4 (Петок) до 26.4 (Недела) и ќе можат да се гледаат во живо на twitch.tv/mesa_mk и twitch.tv/ggtvmk.

Победниците ќе бидат наградени преку поддршката од спонзорите на настанот: M3DS, Lynx Animation, Galerija, GG.MK и Pizza Jakomo.

Како и во светски рамки, во последните неколку години гејмингот во Македонија доживува огромен подем. Врвните играчи на овие видео игри се сметаат за професионални атлети и добиваат визи еднакви на професионалните фудбалери, кошаркари, ракометари или било кои други врвни спортисти.

Огромната бројка на гледачи и љубители кои ги следат овие натпреварувања дополнително додава на афиримирањето на натпреварувањето во видео игри како спорт, а бројката на гледачи до 2021 година е предвидено да се искачи на 250 милиони љубители на ваквиот вид натпреварувања.

© ESPORTS.MK. Сите права се задржани.

Содржината на оваа објава не смее да се копира, печати, менува или објавува без претходно одобрение од редакцијата на ESPORTS.MK.

Поврзани објави

Следете не

НАЈПОПУЛАРНИ ОБЈАВИ

ПРИЈАТЕЛИ НА ESPORTS.MK