ESPORTS.MK

Еспорт новинарството ќе биде наградувано

Еспорт новинарството ќе биде наградувано
декември 19
11:48 2019

Академијата би сакала да се заблагодари на сите новинари кои го покриваат еспортот. Можеби и тие ќе добијат Emmy награда.

Националната Академија за Телевизиска Уметност и Науки во понеделникот најави нова Emmy категорија за спорт, Outstanding Esport Coverage. Наградата ќе се доделува за „одлично сработување на професионалните обрвски на известување и новинарско покривање на компетативни, организирани настани поврзани со видео игрите на гледачите за време шампионат или финален настан“.

Комитетот за награди на Академијата ја донесе оваа едногласна одлука за да го признае новинарството на еспортот со напори на „зголемување на универзумот на Emmy наградите“, изјави Justine Gubar, извршен директор на администрацијата на Sports Emmy Awards, воедно четрикратен добитник на Emmy наградата.

Таа се потсети на дебата за тоа дали HBO треба да биде номиниран за Emmy, или дали филмовите во продукција на Netflix навистина се филмови, прашања што во ретроспекција звучат навистина смешно.

We want to be more forward thinking,” Gubar said. “In five years, esports is going to be more massive. The major networks are buying into it. Some of our key partners are big players in the esports world, додава таа.

Светот на еспортот доби и некои други Emmy номинации како на пример Outstanding Studio Design/Art Direction. Издавачката куќа Riot Games дури доби Emmy награда за Outstanding Live Graphic Design category во 2018 година за својот компјутерски генериран змеј за време на World Championship од минатата година.

Новинарското покривање на еспортот од поголемите телевизиски мржежи како ESPN е присутно веќе години наназад и сеуште расте.

Новото, 41., издание на Sports Emmy Awards ќе се оддржи во Њујорк во мај, наредната година.

Извор: mesf.mk

© ESPORTS.MK. Сите права се задржани.

Содржината на оваа објава не смее да се копира, печати, менува или објавува без претходно одобрение од редакцијата на ESPORTS.MK.

Поврзани објави

Следете не

НАЈПОПУЛАРНИ ОБЈАВИ

ПРИЈАТЕЛИ НА ESPORTS.MK