ESPORTS.MK

Apple vs Epic Games

Apple vs Epic Games
август 15
15:20 2020

Epic Games се реши да ги тужи Google и Apple откако Fortnite беше тргната од мобилната платформа на Apple и од Google Play.

Причината за овој потег на Apple и Google e поради обидот на Epic Games да ги “заобиколи” тие 30% кои ги земаат девелоперите на платформите. Epic Games понудија 20 % попуст на сите mobile играчи кои ќе купат V-bucks, но само доколку им платат на Epic директно, а не преку платежните платформи на Apple и Google.

Apple кои во четвртокот се решија да ја избришат играта од својата платформа, со што сега корисниците на AppStore немаат никаква можност да ја симнат играта. Потоа следеше и ист потег од страна на Google, но доколку сте корисници на Android, играта е достапна за симнување на сите други платформи како што се Samsung Galaxy app store или сопствениот Еpic Games launcher app.

После овие бурни реакции, следеше и тужбата која ја упатија Epic против Google и Apple во судот во Калифорнија. Целта на овој потег од страна на Epic e да се победи дуополот кои го држат овие фирми со нивните 30% заработка, и во тужбата како пример ја даваат соработката на Epic со OnePlus каде Fortnite е достапна за сите корисници без никаков процент на заработка од страна на OnePlus.Исто така Epic во тужбата напоменуваат дека не сакаат никаква финансиска компензација, и дека нивната цел е борбата против “злото” на Аpple и Google.

Интересното е тоа што Epic беа спремни на овие бурни реакции,  со што веднаш објавија видео каде што бараат подршка во борбата против Apple, со насловот “Не дозволувајте 2020 да биде 1984” и промовирање на #FreeFortnite хештегот. Дали мислите дека ова е правилен потег од страна на Еpic кои се борат за еднакво право за сите девелопери на игри.

Видеото може да го погледнете на следниот линк:

https://www.youtube.com/watch?v=b7Mexf-lT-8

 

© ESPORTS.MK. Сите права се задржани.

Содржината на оваа објава не смее да се копира, печати, менува или објавува без претходно одобрение од редакцијата на ESPORTS.MK.

Поврзани објави

Следете не

НАЈПОПУЛАРНИ ОБЈАВИ

ПАРТНЕРИ НА ESPORTS.MK