ESPORTS.MK

Alienware, наводно, го прекинува спонзорството за LoL esports поради обвинувањата кои го инволвираат извршниот директор на Riot

Alienware, наводно, го прекинува спонзорството за LoL esports поради обвинувањата кои го инволвираат извршниот директор на Riot
март 19
18:29 2021

Минатиот месец беше откриено дека извршниот директор на Riot Games, Nicolo Laurent, беше обвинет за несоодветно сексуално однесување од поранешен вработен во Riot, што предизвика внатрешна истрага.

Обвинувањата сега се чини дека го чинеа Riot еден од најголемите спонзорски партнери на League of Legends. Според Jacob Wolf од Dot Esports, брендот за игри компјутери Alienware го заврши спонзорскиот договор за LoL со Riot десет месеци порано. Изворите на Wolf тврдат дека Alienware бил загрижен за јавниот имиџ на Riot по последниот скандал што го погоди инвеститорот. Ова би значело прва загуба на голем партнер откако за првпат беа изнесени обвинувањата против Laurent.

Спонзорството на Alienware ги опфаќа сите најголеми регионални и меѓународни натпреварувања на Riot’s League of Legends, вклучувајќи лиги како LEC или LCS, како и глобални настани како MSI и Worlds. Како резултат на прекин на спонзорството од страна на Alienware, неговото брендирање беше отстрането од преносите од минатиот викенд.

Во изјавата дадена за Dot Esports, Riot вели: „Alienware е вреден партнер на Riot од јануари 2019 година. Не можеме да го коментираме нашиот договор со нив во овој момент поради обврски за доверливост. Додека продолжуваме со дискусиите со нив, го отстранивме нивното брендирање од нашите преноси “.

Договорот меѓу Riot и Alienware требаше да трае три години, завршувајќи во јануари 2022 година.

Откако Alienware првпат започна да ги спонзорира натпреварите на Riot’s League of Legends, Riot претрпе голем број контроверзии. Овие вклучуваат високо критикувано партнерство на LEC со компанијата од Саудиска Арабија, NEOM и како и моментот кога директор од Riot даде оставка откако јавно објави „несоодветни“ коментари за смртта на George Floyd. Сепак, обвинувањата за лошо однесување против Laurent, се чини дека беа последната слама за Alienware.

© ESPORTS.MK. Сите права се задржани.

Содржината на оваа објава не смее да се копира, печати, менува или објавува без претходно одобрение од редакцијата на ESPORTS.MK.

Поврзани објави

Следете не

НАЈПОПУЛАРНИ ОБЈАВИ

ПРИЈАТЕЛИ НА ESPORTS.MK